Pošalji prijatelju

Tehno

17. 08. 2011

Gašenje servisa e-knjiga

Sijetl - Microsoft je objavio da će ugasiti svoj servis e-knjiga za čije se čitanje koristi program Reader.

Nove e-knjige u formatu LIT prestaće da se objavljuju 8. novembra, a sama aplikacija će postati nedostupna za preuzimanje od 30. avgusta naredne godine.

Reader se pojavio još 2000. godine, mnogo pre nego što su se pojavili komercijalno prihvatljivi ekrani na bazi e-papira kakve koriste današnji moderni čitači poput Amazonovov Kindlea.

Njegov format je bio namenjen personalnim računarima, a kasnije je dorađen tako da obuhvati i mobilne uređaje koji koriste Windows. Za prikazivanje teksta koristi Microsoftovu tehnologiju ClearType koja olakšava čitanje na malim ekranima.

Program se pojavio pre nego što mu je bilo vreme, jer se hardver neophodan za njegov uspeh pojavio tek kasnije, uprkos Microsoftovim ranim nastojanjima da formira tržište tabličnih računara, prenosi časopis Mikro.

Osma verzija Windowsa ponudiće niz dramatičnih unapređenja interfejsa koja će omogućiti ugodno čitanje na tabličnim računarima s tim operativnim sistemom, ali pošto Amazon i Apple diktiraju igru po pitanju sadržaja, Microsoftova odluka da svom formatu pokaže vrata ne predstavlja veliko iznenađenje.

Nema komentara.