Pošalji prijatelju

Tehno

19. 08. 2011

Udvostručen profit Lenova

Peking - Lenovo Group, treći proizvođač personalnih računara u svetu, objavio je da je njegov kvartalni profit skoro udvostručen.

Ovi dobri rezultati posledica su širenja kompanije na polje mobilnog interneta, većeg prisustva na tržištima u razvoju, kupovinom proizvođača kompjutera iz Nemačke i osnivanjem zajedničkog preduzeća u Japanu. 

Profit za tromesečje, okončano 30. juna, iznosi 108 miliona dolara, što je za 98 odsto više od proše godine. Ovog kvartala oboren je rekord u zaradi od 5,9 milijardi dolara i udela na globalnom tržištu od 12,2 odsto. Tako je kineski Lenovo smenio tajvanski Acer Group sa mesta trećeg najvećeg prodavca personalnih računara. 

“Nastavićemo da investiramo u nova tržišta ali ćemo se fokusirati i na jačanje naše profitabilnosti”, rekao je izvršni direktor Lenova Jang Janking.

Prošle godine Lenovo je ušao na polje bežičnog interneta i lansirao smartfone i tablet kompjutere kojima se uključio u nadmetanje sa Appleom, Samsungom i HTC.

Prošle nedelje je lansirao i A60, 3,5-inčni smartfon na Androidu za one sa plićim džepom, jer je cena ovog uređaja oko 150 dolara. 

Isporuke kompjutera u Africi, Latinskoj Americi i drugim tržištima u razvoju skočile su na 45,7 odsto u poslednjem kvartalu u odnosu na prošlu godinu. 

U Kini, gde se ostvari skoro polovina od ukupne prodaje, isporuka računara je porasla za 23,4 odsto, u Severnoj Americi 30,8 a u Japanu 14 odsto. 

Pokazatelj rasta na „zrelim” tržištima poput Evrope i SAD jeste podatak da je u ovom kvartalu Lenovo imao profit od 77 miliona, u odnosu na gubitak od 9 miliona dolara od prošle godine, što je ogroman napredak. 

Novinar Nenad Vulović, foto Lenovo

Nema komentara.