Pošalji prijatelju

Tehno

19. 08. 2011

Osnovac programer

Kostolac - Milan Kragujević je čudo od deteta za komjutere i programiranje, ima 11 godina i već je napravio aplikaciju za čuveni Fejsbuk (Facebook), ima svoj sajt i po potrebi ih pravi i drugima.

Milan živi u mestu Klenovnik kod Kostolca i u septembru će krenuti u šesti razred, a kompjuterima i programiranjem se, kako kaže, ozbiljno bavi od prvog razreda osnovne škole kada su mu baba i deda kupili prvi kompjuter.

“Mene svašta interesuje, a kad sam saznao za kompjutere godinu dana sam kukao da mi ga kupe. Sam sam počeo da učim o programiranju. Čitao sam razne časopise kao što je Svet kompjutera“ i odatle sam dosta toga naučio. Onda sam na poklon dobio knjigu iz koje sam nauči o programu HTML, a posle i PHP”,  priča ovej dečak.

Milan navodi da ima zastareo kompjuter “koji je najgori na svetu”, zbog čega je napravio aplikaciju za Facebook kako bi pokušao da sakupi novac za novi kompjuter, prenosi list 24 sata.

“To je jedan servis na kojem ljudi mogu da pišu statuse i da ih lajkuju. I što bude bilo više poseta to je i više mogućnosti da neko klikne na reklamu i da ja dobijem novac. Za sada sam zaradio jedan evro od reklama”, objasnio je Milan.

On kaže da do sada nikome nije naplaćivao svoj rad, jer želi da se za njega čuje, a već je dosta toga uradio.

“Do sada je napravio sajt za jednu firmu, zatim lični sajt za jednog čoveka iz Crne Gore, kao i sajt preko kojeg su se mogle pratiti javne video kamere”, ističe Milan koji je, pored Fejsbuka, aktivan korisnik Tvitera (Twitter) i ima svoj blog na kojem daje razne savete.

“Najčešće pišem o upotrebi operativnog sistema Linuks, zatim o raznim antivirusima i kako ih koristiti”, ističe Milan koji i u školi popravlja kompjutere i reinstalira sistem, a pomaže u tim poslovima i drugarima.

Novinar Nenad Vulović, foto 24 sata

Nema komentara.