Pošalji prijatelju

Zabava

Beograd 02. 11. 2015

Slobodna zona 5. novembra

Beograd - Jedanaesto izdanje filmskog festivala Slobodna Zona biće održano od 5. do 10. novembra u osam bioskopa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu najavili su danas direktor i selektor festivala Rajko Petrović, selektorka Branka Pavlović i urednik Noćnih razgovora Ivan Milenković, na konferenciji za novinare u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Festival će biti svečano otvoren 5. novembra u 20 sati u Centru Sava, projekcijom dokumentarnog filma Ejmi reditelja Asifa Kapadije, koji daje portret pevačice i kantautorke Ejmi Vajnhaus kakvu je malo ko znao, a otvoriće ga ovogodišnja gošća selektorka Olja Bećković.

Branka Pavlović je najavila filmove koje je odabrala Olja Bećković, novinarka i glumica, a to su Taxi, Kako prići slonu? i sjajan dokumentarni film Glumica - koji će i otvoriti treće veče Noćnih razgovora, u nedelju 8. novembra.

U okviru posebne programske ženske linije, Pavlović je izdvojila francuskog kandidata za Oskara 2016. - film mlade turske rediteljke Deniz Gamze Egruven, Mustang, iznenađenje na festivalu u Kanu u okviru programa 15 dana autora, sa pet neverovatno talentovanih mladih glumica u glavnim ulogama.

Ivan Milenković je najavio Noćne razgovore, koji festivalsku publiku posle projekcija filmova od 21 sat i ove godine ponovo očekuju u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda od 6. do 9. novembra.

Već drugu godinu za redom tu je i selekcija Cross-Media, koji predstavlja program sačinjen od interaktivnih dela koja eksperimentišu, proširuju i razbijaju tradicionalne narative.

To je izbor iz najnovije svetske produkcije interaktivnih dokumentaraca - od kojih je većina višestruko nagrađivana u cross-media kategoriji na filmskim festivalima kao što su IDFA, SXSW, Tribeka.

Cross-Media otvara mogućnost da sami krenemo u istraživanje predloženih tema i praktično učestvujemo u stvaranju njihovog narativa. Svi radovi su publici već dostupni online na sajtu festivala freezonebelgrade.org, a od 6. do 10. novembra biće dostupna i u Domu Omladine.

Gošće Slobodne Zone biće Zora Bahman i Evi Benčič, umetnička direktorka i koordinatorka festivala This Human World iz Beča.

Festival svečano zatvara film Yallah! Underground, koji predstavlja najuticajnijie i najprogresivnije muzičare aktiviste i umetnika arapske andergraund scene.

Kao plan za naredna izdanja festivala, Rajko Petrović najavio je da će Slobodna Zona imati takmičarski karakter i da će se nagrade dodeljivati u kategorijama za najbolji angažovani jugoslovenski film, angažovani dokumentarni i angažovani igrani film, film 14+ i najbolji rad u oblasti Cross-medije.

11. izdanje festivala Slobodna Zona podržali su: Ministartsvo za kulturu Republike Srbije, Rekonstrukcije Žesnki Fond, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Francuski institut u Beogradu i Taff line, navodi se u saopštenju.

Novinarka Jasmina Džabić, foto ilustracija

Nema komentara.