Pošalji prijatelju

Zabava

Beograd 04. 11. 2015

Moćni bluz i melodični folk

Beograd - Članovi američkog benda "Tu Galants" - Adam Stivens i Tajson Vogel, u petak će održati koncert u beogradskom Kulturnom centru Grad i predstaviti svoju mešavinu moćnog bluza i roka i melodičnog folka, zbog koje ih često, kao i zbog postave gitara/bubnjevi, porede sa mnogo poznatijim duetima "Blek Kiz" i "Vajt Strajps".

Junaci pesama "Tu Galants" žive u mračnom svetu smrti, očaja, gneva, nemoći, neodoljive želje za osvetom, a Stivens tvrdi da čovečanstvo i potrošačko društvo "propadaju zbog loših odluka, zajednički donetih".

O energiji koncerta "Tu Galants" govori jedna od klasičnih rok end rol priča, čiji je "junak", pored članova benda, teksaški policajac koji je, tokom nastupa u Hjustonu, pošto je dobio žalbu vezanu za buku, problem rešio tako što je upotrebio tejzer i Vogela elektrošokom izbacio sa bubnjarske stolice, a zatim ga preko noći strpao u zatvor.

Kontroverze su "Tu Galants" izazvali i pesmom "Long Summer Day", o iskušenjima crnca na jugu SAD, što je izazvalo optužbe za "jeftinu provokaciju" i preporuke Stivensu i Vogelu da, mada su, možda, imali dobre namere, ne bi trebalo da se bave rasizmom, jer o tome nemaju bilo kakvo iskustvo.

"Tu Galants" su odgovorili da nisu znali da im nije dozvoljeno da pišu o "sramotnoj prošlosti" SAD i da smeju da se bave isključivo "iskušenjima dvojice urbanih belaca koji u životu nisu morali da se bore ni jednog jedinog dana".

U Beogradu će "Tu Galants" nastupiti gotovo na samom kraju jednomesečne evropske turneje, posle koncerata u Velikoj Britaniji, Belgiji, Nemačkoj, Španiji, Švajcarskoj, Holandiji, Danskoj, Norveškoj, Češkoj, Austriji i Hrvatskoj.

Na turneji "Tu Galants" predstavljaju svoj peti album "We Are Undone", čija je jedna od tema povlačenje umetnosti i kreativnosti pred komercijalizacijom i kapitalizmom, oličenim u nestanku San Franciska kakvog su Stivens i Vogel, rođeni u tom gradu, poznavali.

"Tragam za delovima San Franciska koje Gugl još nije zauzeo, za nečim što više ne postoji", izjavio je Stivens.

Novinar Davor Pašalić, foto ilustracija

Nema komentara.