Pošalji prijatelju

Zabava

Beograd 13. 11. 2015

Voluntarizam premijera

Beograd - Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović ocenio je da odluka premijera Srbije Aleksandra Vučića o taksi za javni servis nije u skladu sa medijskim zakonima i da je to nastavak voluntarizma premijera koji nije nadležan da određuje takse za javni servis, prenosi Danas.

Obradović je podsetio da je Zakonom o javnim servisima predviđeno da se RTS i RTV od 1. januara finansiraju naplatom takse, a da će država prestati da izdvaja sredstva iz budžeta za njihov rad.

List podseća da je Vučić u sredu najavio da taksa za javni servis neće biti veća od 150 dinara, a da će država uplatiti još četiri milijarde dinara za rad RTS i RTV.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da najava promene Zakona o javnim medijskim servisima predstavlja ozbiljno ugrožavanje ideje javnog servisa i dalje prolongiranje uspostavljanja uslova za nezavisan rad tih važnih institucija za društvo i građane. 

Najavu smanjenja pretplate sa 500 na 150 dinara ima smisla čitati jedino u kontekstu predizbornih aktivnosti, s obzirom na činjenicu da će trošak prikupljanja pretplate sa ovako niskim iznosima, po svemu sudeći biti približan, a možda čak i veći od sakupljenih sredstava, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Nastavak finansiranja iz budžeta, sa druge strane, predstavlja "omču oko vrata" javnih servisa, koju država, odnosno vlast može zatezati po potrebi, u slučaju da nisu dovoljno "kooperativni", odnosno ukoliko svoju uređivačku politiku usmeravaju građanima, a ne vladajućoj eliti, upozoravaju NUNS i NDNV.

Ta dva novinarska udruženja smatraju da je tragično što je propuštena cela godina da se izvrše sve pripreme za uvođenje pretplate i da se kroz široku društvenu akciju ukaže građanima da će oni svakako plaćati rad javnih servisa, svejedno da li direktno ili iz budžeta.

Propuštena je i prilika da se građanima objasni da direktno plaćanje pretplate javnim servisima stvara uslove da oni rade, pre svega u njihovom, a ne u interesu predstavnika elite, smatraju NUNS i NDNV.

Nismo naivno verovali da će taksa biti maksimalnih 500 dinara, ali nismo očekivali ni da će biti 150, izjavio je za Blic generalni direktor Radiotelevizije Srbije (RTS) Dragan Bujošević i dodao da javni servis očekuje vreme velike štednje. 

Bujošević je rekao da će se u RTS truditi da građani ne osete nedostatak novca na kvalitetu programa.

Zakon kaže da je država dužna da obezbedi stabilno finansiranje javnog servisa. Država onda treba i da naplaćuje tu taksu koja je neka vrsta poreza. Tako je i u Evropi, smatra Bujošević.

Mislimo da bi preko računa za struju, gde bi se to zvalo taksom za električno brojilo ili kako god, bio obezbeđen stabilan prihod za RTV i RTS, zaključio je Bujošević.

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da taksa za RTS neće biti veća od 150 dinara, kao i da će javni servisi iz budžeta dobiti još četiri milijarde dinara ili 33 miliona evra.

Novinarka Ivana Šanjević, foto FoNet

Nema komentara.