Pošalji prijatelju

Zabava

Beograd 19. 11. 2015

Sami pronađite model

Beograd - Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Davenport izjavio je danas da ne postoji evropski model finansiranja javnog servisa i da je bitno da svaka zemlja pronađe način koji odgovara njenim potrebama, ali je naglasio da je najvažnije da se osigura nezavisnost javnog servisa.

Nije na meni da kažem na koji način to može da se obezbedi u Srbiji, ali sam svestan diskusija o tome u ovom trenutku, rekao je novinarima Davenport.

Upitan o najavama Vlade Srbije da će taksa za javni servis iznositi 150 dinara, dok će ostatak novca biti obezbeđen iz budžeta, Davenport je odgovorio da je najvažnije obezbediti nezavisnost javnog servisa i da je na svakoj zemlji ponaosob da pronađe model finansiranja.

Osvrćući se na godišnji izveštaj EU o Srbiji, Davenport je ocenio da je taj izveštaj sveobuhvatan i izbalansiran u svim oblastima.

"Što se tiče medijskog sektora, konstatovali smo, uopšteno govoreći, da nije došlo do značajnijeg napretka što se tiče slobode govora i izražavanja", dodao je Davenport.

On je napomenuo da je u izveštaju istaknuto da su usvojeni medijski zakoni, da je njihova primena u toku i da je još rano da se kaže da li je ona uspešna i da li je u skladu sa ciljevima Medijske strategije.

Trebalo bi, naravno, da nastavimo da veoma pažljivo pratimo situaciju, rekao je Davenport.

Konstatovali smo i neke probleme u medijskom sektoru, poput curenja informacija iz zvaničnih istraga u medijsku sferu i problema sa još netransparentnim finansiranjem medija, ukazao je Davenport.

On je podsetio da je EU dala preporuke Vladi Srbije i medijskom sektoru za poboljšanje situacije.

Novinar Milenko Obradović, foto FoNet

Nema komentara.