Uključi se! Nek se i tvoj glas čuje. Podeli sa svetom najnovija događanja! Pošalji svoju Vest!
Tvoj glas! Najbolje vesti se objavljuju na gledanijim medijima! Budi reporter!

Pošalji prijatelju

Biz

Peking 26. 11. 2015

Kinezi za železaru

Peking - Mnogo toga je Srbija dobila posetom Kini i mnogo toga će da dobije u budućnosti, jer očekujemo posetu predsednika Si Đipinga sledeće godine Beogradu, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić sumirajući posetu Kini, i napomenuo da je kompanija HBIS zainteresovana da preuzme Železaru Smederevo.

Veoma sam zadovoljan i ponosan na Srbiju, na način na koji je tretirana, zbog načina na koji je bila predsestavljena u NR Kini, ne samo na Samitu 16 plus 1, već i u našim bilateralnim susretima, rekao je Vučić za Radio Beograd.

Vučić je rekao da je delegacija Srbije imala razgovore sa predsednikom Kine i premijerom Li Kećangom, dodajući da ti odnosi postaju kamen temeljac za najbolje bilateralne odnose u savremenoj srpskoj istoriji.

Preneo sam pozdrav predsednika (Tomislava) Nikolića i svih građana Srbije, uveren da će ta poseta dodatno da produbi naše prijateljstvo, što je kineski predsednik prihvatio, rekao je Vučić.

Sa kineskim premijerom smo pre svega razgovarali o ekonomskim temama, za nas veoma značajnim, od izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, izgradnje dve deonice puta Obrenovac-Surčin i Preljina-Požega, rekao je Vučić.

On je objasnio da je dogovorena cena i najpovoljniji način kreditirinja sa najverovatnije sedam godina grejs perioda i 23 godine dodatnog roka otplate, gde će učešće biti maksimalno do 10 odsto, a kamatna stopa do dva odsto.

Nemoguće je naći povoljnije uslove danas u savremenom svetu i zato smo našim kineskim prijateljima zahvalni. Razgovarali smo i o izgradnji industrijskog parka, naveo je Vučić.

Kinezi su jedan nedavno otvorili u Minsku, u Belorusiji, a mi mislimo da u Srbiji može da bude mnogo bolji, sa mnogo moćnijim kineskim kompanijama zato što imamo širi dijapazon slobodnih trgovinskih odnosa sa drugim zemljama, Cefte i EU, što Belorusija nema, precizirao je Vučić.

To bi značilo, ocenio je on, dodatno zapošljavanje, mnogo posla i podizanje bruto domaćeg proizvoda, što je za nas od ključnog značaja.

Tu je i železara HBIS koja je posebno zainteresovana da preuzme Železaru Smederevo. To je za nas jedini spas. Danas samo Kinezi mogu da opstanu u poslu sa čelikom i ukoliko bi oni došli udvostručili bi, čak i utrostručili proizvodnju i verovatno zaposlenost, rekao je Vučić.

Ukoliko bi ušli u investiciju za šavne cevi, to bi bio dramatičan rast srpske privrede i bruto domaćeg proizvoda, rekao je Vučić i izneo očekivanje da će u decembru, posle memoranduma, biti potpisan i prvi okvirni sporazum.

U aprilu bi bilo konačno potpisivanje i odmah posle toga da napravimo klouzing i njihov ulazak u Železaru. To su naše namere, predočio je Vučić.

Razgovarali smo i o turizmu, kako da privučemo kineske turiste. U tome nam umnogome pomaže ogroman ugled Novaka Đokovića i Velimira Bate Živojiniovića i posete kinskih zvaničnika našoj zemlji i naše Kini, istakao je on.

Vučić je podsetio da su u Kini potpisani sporazumi o izvozu mesa, o saradnji u namenskoj industriji, a potpisan je sporazum o pretvaranju otpada u termo i električnu energiju.

Vučić je izrazio ogromnu zahvalnost kineskom rukovodstvu na veličanstvenom prijemu.

Mi smo zadovoljni i verujem da smo napravili dobar posao za našu zemlju i za naše građane, zaključio je Vučić.

Novinarka Ivana Šanjević, foto FoNet AP

Nema komentara.